Co musi się znaleźć w barze z jedzeniem

Właściwie każdy klient restauracji widzi tylko udekorowaną salę i kelnerów, którzy roznoszą zamówienia. Nie ma jednakże pojęcia, co dzieje się za zapleczu: jaki tam w pewnych przypadkach jest nerwowy gwar i ile osób musi tam pracować, ażeby dania były smaczne o gotowe na czas. Klientów wprawdzie nie wpuszcza się na zaplecze, ale o kulisach powstawania dań można przeczytać w internecie.

W kuchni znajdują się różnego rodzaju kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality. To na nich organizowane są wszystkie gotowane potrawy i odgrzewane zupy. Najczęściej w każdej kuchni znajduje się kilka takich stanowisk, ażeby móc przygotować kilka różnych potraw dla gości w tym samym czasie. Przy tym w kuchni restauracyjnej znajdują się także restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem. Sporo zapiekanek i dań mięsn ych przygotowywanych jest właśnie w piekarniku. Te w kuchniach gastronomicznych wyróżniają się tym, że bardzo szybko osiągają żądaną temperaturę i są bardzo pojemne. To powoduje, że można w nich przygotować kilka dań równocześnie. Wielu pracowników restauracji zaczynało swój staż od przysłowiowego zmywaka. Dziś jednak ręcznie zmywa się niewiele. Znacząca większość tego typu prac wykonują zmywarki uniwersalne redfox. Naczynia wystarczy tylko wstępnie opłukać w zlewie, a resztę zrobi zmywarka. Najczęściej również w restauracji znajduje się wyparzarka do szkła, w której myje się szklanki i kieliszki. Do wielkich przemysłowych zmywarek trafiają garnki, rondle i patelnie. Dzięki silnym detergentom i osiąganiu wysokiej temperatury z naczyń schodzi dosłownie trwały brud i przypalony tłuszcz.
Zobacz również: restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem.